top of page

Sağlam Kasa Nasıl Olmalı? - (Endüstriyel Panel PC'de Aranan Nitelikler - Bölüm: 1)

Giderek daha popüler hale gelen çözümler arasında Endüstriyel PC'ler (IPC) bazı sebeplerden dolayı günümüzde kendini daha fazla gösterir hale gelmiştir. Fansız tasarıma sahip olmaları onları tozlu fabrika ortamlarında tozu içine çekmeyerek fanlı kuzenlerine göre daha dayanıklı yapıyor ve kullanım ömürlerini 2-4 kat daha uzatıyordu. Evet, dayanıklı olmaları onları benzer komponentleri içermelerine rağmen evlerde veya ofislerde kullandığımız Workstation (Masaüstü) tipi PC'lerden ayırıyor. Peki nasıl? Dilerseniz ilk olarak yazımıza bir giriş yapalım:


Endüstriyel PC'de Sağlamlık Ne Anlama Gelir?


Dayanıklı Endüstriyel PC'ler, hem hesaplama kapasitesi hem de olağanüstü dayanıklılık açısından yüksek performanslı PC'lerdir. Özellikle zorlu işlemler için çok önemli olan güvenilirlikleri ve uzun ömürleri nedeniyle uç bilgi işlem(edge computing) uygulamaları için harika bir çözüm sunarlar. Dayanıklı Endüstriyel PC'ler, iş istasyonu(Workstation) PC'leri kadar güçlüdür ancak çok daha dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir. Dayanıklı endüstriyel PC'ler, zorlu çevresel baskılara dayanacak şekilde işlem yapabilen güçlü bir bilgi işlem gücü sunar.


Sağlam bir endüstriyel PC'ye sahip olmak, yalnızca cihazın zorlu ortamlara bir veya iki kez dayanma yetenekleriyle ilgili değildir, aynı zamanda yıllarca süren sabit işlemlere dayanabilen birimin kullanım ömrü boyunca da önemlidir.


Kasa, temel olarak tüm bilgisayar bileşenlerinin yerleştirileceği evdir. Sağlam bir endüstriyel PC ile bir masaüstü PC'nin tasarımları ve malzemeleri belli oranda farklılık gösterir. Masaüstü PC'lerin kasa boyutları genellikle çok büyüktür ve bir sürü boşa harcanan alana sahiptir. Masaüstü PC'lerin aksine, Gemstone Endüstriyel PC, tüm alanın tamamen optimize edildiği ve kendi amacına sahip olduğu ergonomik bir tasarıma sahiptir.



Gemstone ürünleri boyutlara bağlı olmak üzere ortalama (Panel PC'de) 4 Litrelik bir hacimle görev yaparken bir Workstation'ın sadece kasası ortalama 20 Litrelik hacim kaplar ve buna ekranı dahil değildir. Gemstone Box PC'lerde bu hacim 0,5 Litreye kadar düşmektedir. Bu ergonomik tasarım, fansız ve kablosuz tasarım uygulanarak elde edilir, böylece bir masaüstü bilgisayarda bulunan fanları ve kabloları yerleştirmek için ek alana ihtiyaç duymaz.


Gemstone Endüstriyel Panel PC'ler en küçük alanda maksimum performans sunar
Gemstone Endüstriyel Panel PC'ler en küçük alanda maksimum performans sunar

Masaüstü veya Endüstriyel olmayan Panel PC'ler akrilik-plastik veya ince alüminyum sac malzemeden yapılmış masaüstü bilgisayar kasalarının aksine dayanıklı endüstriyel PC kasaları ekstra sağlam malzemeden yapılmıştır. Gemstone ürünlerinde Alüminyum dökme kasalar kullanılarak zorlu ortamlarda kullanılan dayanıklı bilgi işlem çözümleri için gerekli olan optimum sağlam kasa aynı zamanda verimli bir ısı iletkenleği ile fansız çözümde ısı dağılımını kolaylaştırır.





Temel olarak, bir masaüstü PC'den farklı olarak, dayanıklı bir Endüstriyel PC, öncelikle, uzun süre dayanabilecek en zorlu koşullardaki çalışma sırasında yüksek performanslı bilgi işlem kapasitesi sağlamak üzere üretilmiştir. Bu ekstrem ortamlar, madencilik, otomotiv, ağır imalat, petrol ve gaz, hayvancılık, gıda otomasyonu, sağlık hizmetleri ve daha pek çok zorlu endüstrileri içerir. Bununla birlikte, bu endüstriler için kapsamlı bir çözüm sağlamak için, dayanıklı endüstriyel PC'yi diğer PC'lerden tamamen ayıran bazı benzersiz ve sağlam özellikler vardır:


-Sağlam Bir Endüstriyel PC Aşırı Sıcaklık Değişimlerine Dayanıklı Olmalıdır:


Sağlam bir Endüstriyel PC'nin her türlü aşırı sıcak ve soğuk koşullarda hayatta kalması gerekir. Kış mevsiminde -15°C'nin çok altına ulaşan donmuş dış mekan dağıtımlarından 50°C'ye ulaşabilen dış mekan sıcak yaz günlerine veya 55°C'ye kadar ısıyı yayan sıcak makinelere kadar. Gemstone'un dayanıklı endüstriyel PC'sinin çalışma sıcaklık aralığı, dondurucu -10℃'den 55℃'ye kadar çalışabilir. Bu dayanıklı endüstriyel PC'ler, yenilikçi fansız tasarımları ve pasif soğutma teknolojisi sayesinde bu tür sıcağa ve soğuğa dayanabilir. Kasanın modern tasarımı, ısıyı dahili bileşenlerden PC'yi çevreleyen havaya etkili bir şekilde dağıtmak için tam bir soğutucu görevi görür.

-Darbe ve Titreşimlere Karşı Dayanıklı Olmalıdır:


Darbe ve titreşim, bilgisayarın bileşenlerini kolayca gevşetebilir, zarar verebilir ve arızalara neden olabilir. Endüstriyel ortamlar şok ve titreşim riskleriyle doludur. Bu nedenle, sağlam bir endüstriyel PC'nin, çevresinden gelen darbelere ve sürekli titreşime dayanma kabiliyetine sahip olması gerekir. Sıradan bir masaüstü bilgisayar, fanlar, kablolar ve sabit diskler gibi kırılgan hareketli parçaları nedeniyle şoklara veya titreşimlere maruz kaldığında hızlı bir şekilde arızalanabilir.

Gemstone Endüstriyel PC Uzun Süreli Titreşim Testi'nde

Endüstriyel PC'ler, PC'nin darbelere ve/veya titreşimlere maruz kalmasından kaynaklanan olası hasarları azaltmak için fansız ve kablosuzdur. Ayrıca Gemstone Endüstriyel PC'nin kasası, daha az bağlantı parçasına ve vidaya sahip, sağlam bir yapı sunan, sistemin şok ve titreşime karşı daha iyi toleransa sahip olmasını sağlayan yekpare bir tasarımdır. Ek olarak, daha temiz bir tasarım, sağlam bir endüstriyel PC için kolay montaj, demontaj ve bakım sağlar.


Son olarak şunları söyleyebiliriz ki; Endüstriyel PC'ler bakımları doğru şekilde yapılırsa 15 yıla kadar 7/24 çalıştırılabilirler. Bu kullanım ömrünün evlerimizde kullandığımız plastik-akrilik kasalı PC'lerle yakalanma ihtimali çok çok düşüktür. Maliyet açısından bakıldığında başta yapılan bu yatırım sonrasında sizi büyük bir maliyetten kurtarır. 3-4 yıl sonra tekrardan yapılacak bir PC alımı sadece PC'nin fiyatsal götürüsü ile değil aynı zamanda satınalma yetkilisinden karar vericilere kadar sürekli bir verimsiz çalışma yaratacaktır.



Burada Endüstriyel PC'lerin sağlam kasaya sahip olmasından bahsederken aynı zamanda sağlam bir ekrana sahip olması gerektiğinin altını çizmemiz gerekir. Bu da bizi bir sonraki yazımıza götürüyor... Haftaya bir sonraki bölümde bir Endüstriyel Panel PC'de 'OLMASI GEREKEN' ekran yapısını ortaya koyacağımız 'Bölüm 2: Sağlam Ekran Yapısının Temel Özellikleri' içeriğinde görüşmek dileğiyle.


Esen kalın.








Sitede yayınlana tüm blog yazılarının hakları Gem Endüstriyel Bilişim Ltd. Şti. tarafından korunmaktadır. İzinsiz, kaynak site ve sayfa belirtilmeden yapılan tüm alıntıların dava konusu olarak kullanılma hakkı Gem Endüstriyel Bilişim Ltd. Şti. tarafından gizli tutulmaktadır. Ayrıca bu durum Google WebSpam ile otomatik olarak rapor edilip ilgili içeriği kullanan websitesinin Google SEO sıralamasını belirlemede kullanılacaktır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page