top of page

Sağlam Ekran Yapısı - (Endüstriyel Panel PC'de Aranan Nitelikler - Bölüm: 2)

Endüstriyel Panel PC'lerde gözden kaçırılabilen en temel gerekliliklerden birisi de ekran... Sağlam olması, ölçeklenebilir ve her ihtiyaca uygun boyutlarda ekranlarla son kullanıcıya seçim şansı bırakabilmesi gibi bir çok konuyu inceleyeceğiz. Dilerseniz konunun biraz derinliklerine inelim...



Ekran Sertliği


Sağlam bir panel PC'de aramanız gereken ekran tipi; sert, çizilmeye ve kırılmaya karşı dayanıklı olmalı ve bunu standart testlerde kanıtlamalıdır. Örneğin sol tarafta gördüğünüz top düşürme testi ürünün 'Endüstriyel' niteliğini kazanması için geçmesi gereken testlerden biri olarak bilinir.


Gemstone Endüstriyel Panel PC'lerde ekran camı, Moh sertlik ölçeğine göre sertlik açısından 7H olarak sunulur ki piyasadaki LCD ekranların çoğundan daha serttir. 7H sertlik, 6H'den iki kat daha serttir; bu, ekranın bir bakır kuruş veya bir bıçak plakasından daha sert olduğu anlamına gelir. Bu ekran sertliği darbelere karşı güçlü bir koruma sağlar ve ürün ömrünü önemli şekilde etkiler. Bunun yanı sıra bu özelliğin en üst noktada uygulandığı ileri teknoloji Optical Bonding (Optik Birleştirme) tekniği kullanılarak sağlamlığı çok daha ileri noktalara götürür.





Optical Bonding(Optik Birleştirme) Nedir ve Ne İşe Yarar?


Gemstone Endüstriyel Panel PC serisindeki ekranlar, ekran yansımalarını azaltmak ve Panel PC'nin doğruluğunu ve dayanıklılığını artırmak için optik birleştirme (optical bonding) teknolojisi kullanılarak üretilir. Geleneksel bir TFT LCD panelde, TFT panel ile kapak camı arasında, ekran bileşeninin her katmanı arasında tekrarlanan kırılmaya neden olan bir hava boşluğu vardır. Optik birleştirme ile çok daha sağlam bir yapı yakalamanın yanı sıra; iç yansımayı azaltmak, ekranın parlaklığını artırmadan dış mekan veya parlak koşullarda daha fazla kontrast ve netlik sağlamak mümkün hale gelir.



Optical Bonding Nasıl Uygulanıyor?

Optik birleştirme, cam tabaka ile TFT panel tabakası arasına ince bir reçine tabakası uygulanarak ve bunları birbirine yapıştırarak, iki tabaka arasında hava boşluğu olmadan katı bir katman oluşturulur. Cam ve ekran paneli arasındaki boşluğu reçine ile doldurmak; ışık ekran yüzeyinin altına girmediğinden ekrandaki kırılmaları azaltır ve bu da çok daha parlak ve okunması kolay bir görüntü sağlar.



Hava boşluklarını dolduran reçine tabakası sayesinde ekran önemli ölçüde dayanıklılık kazanır, bu da darbeleri daha iyi emebilmesini sağlar.


Optik birleştirmenin bir diğer bariz yararı, ekranın katmanları arasındaki boşluğa toz ve sıvı girişini fiziksel olarak engellemesidir. Bu, ıslak ve nemli ortamlarda gerçek bir sorun olabilecek yoğuşmayı önler. Yoğunlaşmadan kaynaklanan sisli nem, uzun süre boşlukta sıkışıp bulanık görüntülere ve hatta bazı durumlarda elektrik hasarına neden olabilir.


Son olarak, boşluk içine reçine uygulanması dokunma doğruluğunu artırabilir, çünkü içerideki basınç alt tabaka boyunca eşit olarak korunur ve bir hava boşluğunun neden olabileceği dokunma sapmasını ortadan kaldırır.


Ekranda Ölçeklenebilirliğin Getirdiği Yararlar


Gemstone Endüstriyel Panel PC'lerinin bir diğer avantajı, ürün yelpazesinde hem 4:3 hem de 16:9 en boy oranlarının bulunmasıdır. 16:9 geniş ekran LCD, Full HD içerik için ideal bir tamamlayıcıdır ve günümüzün dijital dünyasının en popüler seçeneğidir. Bununla birlikte, otomasyon endüstrisindeki bazı sektörler, yalnızca 4:3 görüntü oranını destekleyen ve endüstriyel panel parçalarının aynı en-boy oranına sahip olmasını gerektiren eski yazılımları kullanmaya devam etmektedir. 4:3 ekran oranını tabletlerde veya HMI'larda bulmak daha zor olduğundan, Panel PC'ler destek ve güvenilirlik açısından çok daha iyi bir seçenektir. Gemstone, 4:3 en boy oranı ve 16:9 en boy oranı ile uyumlu endüstriyel panel PC'ler sunar.

Haftaya bir sonraki bölümde bir Endüstriyel Panel PC'de bağlanabilirlik yapısını ortaya koyacağımız 'Bölüm 3: Endüstriyel PC'de Portlar ve Bağlanabilirlik' içeriğinde görüşmek dileğiyle.


Esen kalın.








Sitede yayınlana tüm blog yazılarının hakları Gem Endüstriyel Bilişim Ltd. Şti. tarafından korunmaktadır. İzinsiz, kaynak site ve sayfa belirtilmeden yapılan tüm alıntıların dava konusu olarak kullanılma hakkı Gem Endüstriyel Bilişim Ltd. Şti. tarafından gizli tutulmaktadır. Ayrıca bu durum Google Web Spam ile otomatik olarak rapor edilip ilgili içeriği kullanan web sitesinin Google SEO sıralamasını belirlemede kullanılacaktır.

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page