top of page

Power Over Ethernet Teknolojisi (POE) Nedir?

Power over Ethernet (PoE) teknolojisi, ethernet kablosunda veri ile birlikte elektriksel gücün güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayan sistem olarak tanımlanabilir. Temel olarak elekriksel gücün kaynak cihazda ethernet kablosuna aktarılması ve hedef cihazda yine ethernet kablosu üzerinden alınması prensibine göre çalışır.


Power over Ethernet (PoE) desteği, güç sağlarken kablo miktarını en aza indirmenin önemli olduğu VoIP telefonlar, IP kameralar, POS, aydınlatma kontrolörleri, endüstriyel cihazlar, duvar saatleri, fiziksel güvenlik cihazları ve kontrolörler gibi yaygın uygulamalarda kullanılabilir ve hatta gereklidir. PoE, veri kablosu ile güç kablosunu tek bir kabloda birleştirerek ekstra kablo ihtiyacını ortadan kaldırdığı için bu tür uygulamalarda yaygın olarak bulunur.






Elektrikli Cihaz (PD)

PoE tarafından desteklenen herhangi bir ağ cihazına PD denir. Kablosuz erişim noktaları, IP güvenlik kameraları ve VoIP telefonlar yaygın örneklerdir.

Güç Kaynak Ekipmanı (PSE)

PSE cihazları, Ethernet kablosu üzerinden bağlı bir PD'ye güç ve veri gönderir. PSE cihazları, "orta açıklık" veya "uç açıklık" olarak sınıflandırılır.



PoE'nin faydaları nelerdir?


  • PoE, elektrik güç kablolarının kurulum süresini ve masrafını azaltabilir. AÄŸ kablolarının montajı için kalifiye bir elektrikçi gerektirmez. Kurulu cihaz başına gereken elektrik prizlerinin azaltılması para tasarrufu saÄŸlar. Ayrıca aydınlatma, panjurlar ve ısıtma ve soÄŸutma üzerinde merkezi kontrol saÄŸlayarak enerji maliyetlerini düşürür.

  • Monitörler, güvenlik kameraları ve kablosuz eriÅŸim noktaları gibi cihazlar, elektrik prizlerine baÄŸlı kalmadan ideal konumlara yerleÅŸtirilebilir ve taşınırsa kolayca yeniden konumlandırılabilir.

  • PoE destekli güç dağıtımı, aÄŸ ekipmanını aşırı yük, yetersiz güç ve yanlış kurulumdan akıllıca korumak için tasarlanmıştır. Ayrıca, tehlikeli yüksek voltajlı güç kaynaklarıyla veya bunların çevresinde çalışma tehlikesini de ortadan kaldırır.

  • PoE gücü, dağıtılmış duvar adaptörleri koleksiyonundan deÄŸil, merkezi ve evrensel olarak uyumlu bir kaynaktan gelir. Kesintisiz bir güç kaynağı (UPS) ile yedeklenebilir ve elektrik kesintilerinde bile sürekli çalışmaya izin verir. PoE ayrıca cihazların merkezi bir denetleyiciden kolayca devre dışı bırakılmasına veya sıfırlanmasına olanak tanır.

  • AÄŸda kullanılabilir güce sahip olmak, aÄŸ baÄŸlantılarının kurulumunun ve dağıtımının basit ve etkili olduÄŸu anlamına gelir.


PoE teknolojisinin kullanımı güvenli midir? Ekipmana zarar verebilir mi?


IEEE 802.3af/at/bt uyumlu PoE teknolojisi güvenlidir. Ekipman PoE uygulamaları için tasarlanmasa bile PoE enjektörleri ve anahtarları herhangi bir ekipmana zarar vermez. Güç Kaynak Ekipmanı (PSE), bağlı bir PD'ye herhangi bir güç göndermeden önce, bağlı cihazın ne kadar güç gerektirdiğini belirleyen bir anlaşma prosedürü başlatır. Bu prosedür düşük voltaj kullanır ve PoE olan veya olmayan herhangi bir bağlı cihaz için zararsızdır. Anlaşma tamamlanırsa, PoE enjektörü veya anahtarı güç göndermeye başlar ve bu da PD'nin başlamasını tetikler. Bu el sıkışma herhangi bir nedenle tamamlanmazsa, PSE asla herhangi bir güç göndermez. PoE teknolojisini doğası gereği güvenli kılan, tüm IEEE 802.3af/at/bt uyumlu cihazların bu yerleşik özelliğidir.


POE destekli çeşitleri de mevcut olan Gemstone ürünlerini incelemek için tıklayabilirsiniz.







Kaynaklar:


https://intellinetnetwork.eu/


57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page