top of page

Neden Fansız Sisteme Geçmelisiniz?

Bilgi işlem cihazları, kişisel ve profesyonel hayatımızda her yerde karşımıza çıkıyor. Bilgisayarlar, sunucular ve mobil cihazlar tarafından sağlanan otomasyona ve veri erişilebilirliğine güvenmek için geliştikçe, bu teknolojinin çalıştırılması ve bakımı da büyük ısı yönetimi sorunuyla mücadeleye yardımcı olmak için gelişti. Sunucular ve bilgisayar cihazlarının her ikisi de önemsiz olmayan bir miktarda ısı üreten hareketli parçaları ve dahili kartlarındaki yongaları kullandığında, en yaygın dahili soğutma yöntemi yayılan ısıyı dağıtmak için hava akışı yaratan havalandırmalı bir kasa içinde birden fazla fanın kurulması olmuştur. Bu fanlar sunuculardan gelen ısıyı dışarı atar ancak daha sonra çevrelerindeki hava sıcaklığını artırmaya başlarlar. Isı sorununu çözmeye yönelik bu yöntem, enerji açısından en verimli yöntem değildir ve ayrıca sunucu dolapları, sunucu çiftlikleri ve veri merkezlerinde gürültülü ve gürültülü bir atmosferi de beraberinde getirir.


Fansız sistemler paradigmayı değiştirir ve ısı sorununu farklı, daha etkili bir şekilde çözer. Fansız sistemlerin geliştirilmesi, artan ısı seviyesi uygulamaları için çözümler arayan BT uzmanları için uzun zamandır beklenen bir yenilik olmuştur. Bu makale, bu teknolojinin dinamiklerini, faydalarını ele alacak ve performansını geleneksel fan soğutma yöntemleriyle karşılaştıracaktır.



Fansız Sistem Nedir?

Fansız bir sistemin faydalarını tartışmaya başlamadan önce, bu özel çalışma özelliğinin nasıl elde edildiğini açıklamak daha doğru olacaktır. Çoğu bilgisayar sistemi için yerleşik ısı yayılımı biçimi, daha önce bahsedildiği gibi fanlardır. Fanlar, hareketli parçalar ve yonga setleri tarafından üretilen ısıyı dağıtmak için bir cihazın muhafazası içindeki hava akışını yumuşatmak için giriş ve çıkış görevi gören değişen boyutlarda ve çalışma hızlarında kullanılabilir. Ne yazık ki, bu yöntem yüksek gürültülü bir ortam yaratır ve gerçekçi olarak yalnızca ısıyı bir sistemden açık hava ortamına taşır ve bu da mevcut olduğunda hizmette olan mevcut tesis soğutma uygulamaları tarafından ele alınması gerekir. Fansız sistemler bunun yerine bir ısı emici kullanır, bu, bir cihaz içinde üretilen ısının bu bileşen üzerinde hareket etmesine ve ardından sistemden uzaklaşmasına izin verir. Normalde bakır veya alüminyumdan oluşan ısı alıcılar, artan sıcaklıkların neden olduğu performans düşüşüyle ​​karşılaşan bileşenleri soğutma yetenekleri nedeniyle akıllı telefonlardan buzdolaplarına kadar birçok elektronik cihazda kullanılmaktadır. Fiziksel olarak, ne yazık ki zayıf bir ısı iletkeni olan hava akışını iyileştirmek için modülün yüzey alanını artıran tabanından çıkıntı yapan kanatçıklara sahip blok şeklinde bir bileşen olarak görünürler. Bir ısı emiciye daha fazla yüzey alanı eklemek, ısının dağıtılması için yolları iyileştirir. Fansız bir bilgisayar sisteminde, normalde doğrudan ana merkezi işlem birimine (CPU) bağlanırlar ve cihazın muhafazasına çok yakındırlar. Isı, CPU'dan ısı emicilere aktarılır ve daha sonra ısıyı kasaya yönlendirerek oradan cihazın etrafındaki dış alana yayılmasını sağlar. Fansız bir sistemin dış çerçevesi, normal olarak, daha fazla hava akışı ve artan ısı dağılımı için yüzey alanını artırmak için kanatçıklara veya çıkıntılara sahip olan bir ısı emiciye benzer bir şekilde tasarlanmıştır. Bu etkili yapı, birden fazla endüstriyi aşan sayısız uygulamada daha fazla fansız sistemlerin uygulanmasının çekiciliğine yardımcı olur.



Fansız Bir Sistemin Temel Faydaları Nelerdir?


Daha Az Gürültü

İlk olarak, bariz fayda gürültünün azalmasıdır. Bu sistemlerde fan olmadığı için müşteri fan soğutmalı muadillerine göre çok daha az gürültü üretirler. Raf muhafazalarına monte edilmiş büyük bir sunucu popülasyonunu barındıran bir veri merkezinden geçen herkes, fanların ne kadar gürültülü çalıştığının ve genellikle bu odalarda iş yapan personel arasındaki standart sözlü iletişimi boğduğunun tamamen farkındadır. En aza indirilmiş gürültünün memnuniyetle karşılandığı diğer uygulamalar, örneğin

  • okullar

  • kütüphaneler

  • laboratuvarlar veya tıbbi tesisler

  • video/ses düzenleme

  • ve mobil yapılandırmalar, bu daha az sesli çözümden büyük ölçüde yararlanır.

Fiziksel Alan

Diğer bir ek fayda, fansız sistemlerin, normalde standart fan soğutmalı bilgisayar sistemlerinden daha küçük oldukları için daha küçük bir fiziksel ayak izi sağlamasıdır. Dahili bilgi işlem bileşenlerinin etrafında boşluk bırakmak, fanlar tarafından oluşturulan hava akımı ile soğutma için bir gereklilik olduğundan, fansız bir cihazın içindeki öğeler birbirine yakın bir şekilde takılır ve çok daha az yer kaplar.


Artan güvenilirlik

Zaman içinde, geleneksel fan soğutma sistemleri, önleyici bir bakım stratejisiyle düzgün bir şekilde hizmet verilmediği takdirde fanlarının çalışmasını bozma veya tamamen arıza yapma sorunuyla karşı karşıya kalır. O zaman bile, fanın içindeki bileşenler sonunda arızalanır ve değiştirilmesi gerekir. Ancak, yedek fan takılmadan önceki ara süre boyunca, söz konusu sistemin sıcaklığı yükselecek ve cihazın zamansız kapanma eğilimini artıracaktır. Daha az hareketli parçaya sahip olmak, bakım ve arıza süresi maliyetlerini en aza indiren fansız bir sistemin arızadan önceki ortalama süreyi (MTBF) daha yüksek tutmasına olanak tanır.


Fan açıklıklarının olmaması

Endüstriyel kurulumlarda, çevresel tehlikeler fan soğutmalı sistemler için zararlı bir tehlike oluşturur.

Nem ile birlikte elementlere, toza ve/veya döküntüye maruz kalma, ısı tahliyesi için fan kullanan geleneksel bilgisayarların beklenmedik arızalarına katkıda bulunur. Açıkça, fansız tasarlanmış cihazlar bu değişkenleri hesaba katar ve çok daha zorlu durumlarda uygulanabilir, hatta bazıları dış mekan operasyonlarına da izin verir. Fanlara dayalı sistemlerin kullanıma uygun olmadığı bir alanın sterilite seviyesini artıran bu özellikten tıbbi konfigürasyonlar da yararlanır.







Sitede yayınlana tüm blog yazılarının hakları Gem Endüstriyel Bilişim Ltd. Şti. tarafından korunmaktadır. İzinsiz, kaynak site ve sayfa belirtilmeden yapılan tüm alıntıların dava konusu olarak kullanılma hakkı Gem Endüstriyel Bilişim Ltd. Şti. tarafından gizli tutulmaktadır. Ayrıca bu durum Google Web Spam ile otomatik olarak rapor edilip ilgili içeriği kullanan web sitesinin Google SEO sıralamasını belirlemede kullanılacaktır.




16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page