top of page

HMI (İnsan - Makine Arayüzü) Nedir?

Üretim ve endüstriyel otomasyon dünyasında HMI, İnsan Makine Arayüzü olarak tanımlanır. Basit bir ifadeyle bu, insanlar ve otomatik makineler arasındaki önemli işlevleri kolaylaştırarak daha iyi bir üretkenlik ve operasyonel verimliliğe yardımcı olan ekran arabirimleridir. Proses mühendisleri, karmaşık üretim operasyonlarını ve proseslerini manuel veya uzaktan kontrol etmek için özel denetleyici kontrol ve veri toplama yazılımına (SCADA) sahip HMI'ları kullanır. Teknolojik bir ortamda SCADA sistemleri, endüstriyel operasyonların verimliliği korumasına, veri işleme sağlamasına ve sorunları bildirmesine yardımcı olur. Popüler HMI altyapı kurulumları, teknisyenlere, makine ve uygulama üzerinden önceden planlanmış bir sonuç seçme ve belirleme yeteneği sağladığından, endüstriyel kontrol panellerinde ve programlanabilir mantık denetleyicilerinde (PLC'ler) yaygındır. Bu tür yönetim merkezleri, genellikle sensörler, alarmlar ve açma/kapama işlevlerinden oluşan karmaşık bir ağ olan kritik süreçleri ve bilgi akışlarını kontrol eder. PLC'lerle birlikte HMI'lar, petrol, gaz, su, elektrik, madencilik ve hat içi denetim üretimi ile uğraşan pazarlardaki endüstriyel otomasyon uygulamalarında yaygındır.





Üretimde HMI'nın Yaygın Kullanımı:

  • Endüstriyel sensörleri, vanaları, alarmları açma/kapatma

  • Gösterge tablolarında kritik verileri görüntüleme ve izleme

  • IoT makinelerini ve cihazlarını kontrol etme

  • Raporlar, mesajlar ve KPI'lar

  • Sorunları teşhis etmek için mekanik işlemleri görsel süreçlere dönüştürme


Teknolojideki yeni gelişmeler, operasyonel verimliliği artıran ve iş karlılığını en üst düzeye çıkaran ölçeklenebilir çözümler sunarken, dijital üretim talepleri ve birleştirilmiş verilerden oluşan altın madeni, dönüşümleri yönlendiriyor. Bu dönüşüm, sorunların önlenmesi için değerin verilerde ve tahmine dayalı iç görülerde yattığı "Endüstri 4.0" olarak bilinir hale geliyor. Makineler artık statik değil ve IoT ağları aracılığıyla birbirine bağlı ve fabrika katındaki insanların daha iyi ve tahmine dayalı kararlar almasına yardımcı oluyor. HMI'lar, özellikle dokunmatik ekranlı bilgisayarlar, hepsi bir arada bilgisayarlar ve Panel PC'ler, modern otomasyon operasyonları için yüksek talep görmektedir. Verilerin daha iyi sonuçlar için kararları yönlendirdiği bir dünyada talep daha hızlı işlem, daha fazla depolama kapasitesi ve kablosuz bağlantı gerektirir.


Neden Geleneksel HMI'ların IoT İçin Yükseltilmesi Gerekiyor?


Birçok endüstriyel kontrol süreci, başlangıcından bu yana eski teknoloji ve altyapıya dayanır. Özellikle endüstriyel imalatta, kontrol panellerinin ve PLC'lerin çoğu, belirli işlemlerdeki karmaşık işlevler için son derece uzmanlaşmış ve özelleştirilmişti. Örneğin, bir petrol/gaz proses kontrolünün işlevleri ve yönetimi, bir su arıtma planından çok farklıdır. Tasarıma göre bu düzeyde bir özelleştirme, esnekliği ortadan kaldıran ve süreç kontrol yönetimi için çoklu erişim noktaları gerektiren birçok mevcut endüstriyel pazarda yaygındır. Özelleştirmedeki diğer bir faktör, kritik arıza noktaları için ihtiyaçtan fazlasını gerektirir. Örneğin, HMI panelleri arızalanırsa, arıza süresini ve üretkenlik kaybını önlemek için yedek bir ünite ile değiştirilmeleri gerekecektir. Bu sözü edilen, geleneksel HMI'ların ve bunların mantık denetleyicilerinin en büyük dezavantajı, karmaşık makinelerden oluşan karmaşık bir ağda esneklik ve birlikte çalışabilirlik eksikliğidir. İşletmelerin, gerçek zamanlı verilerden ve iç görülerden tam anlamıyla fayda sağlaması için IoT'ye ve onun muazzam potansiyeline dahil olması gerekir.







HMI'lar İçin Daha İyi Bir Seçenek: Endüstriyel Panel PC'ler


Endüstriyel Panel PC'ler ve Hepsi Bir Arada Dokunmatik ekranlı bilgisayarlar, endüstriyel kontrol sistemleri için HMI dağıtımında baskın etkileşimli çözümler haline geliyor. Panel PC'ler için önemli bir itici güç, ölçeklenebilir "Hepsi bir arada" işlevselliği ve endüstriyel güvenilirliğidir. Genel olarak, bilgisayarlar sıralı görevleri yönetmek için uygun çözümlerdir ve birden çok işlevi verimli bir şekilde kontrol etme yeteneğine sahiptir. Doğru donanım ve yazılımla birleştirildiğinde, panel pc'ler gibi bilgi işlem çözümleri, statik HMI'lardan çok daha iyidir. Bugün Panel PC'ler, maksimum çok yönlülük sunan ve en son dokunmatik teknolojiye (PCAP ve Dirençli), yüksek nit parlaklığa ve zorlu çevresel faktörlere (Geniş sıcaklık aralığı, IP65 su geçirmezlik, şok/titreşim dayanımı vb.) dayanıklı endüstriyel sınıf LCD panellere sahip dijital bir dünyayı kapsar. Ek olarak fansız soğutma teknolojisi, güvenilirliği ve uzun ömürlülüğü artırır, arıza olasılığını azaltır. Ancak bir endüstriyel panel bilgisayarı geleneksel HMI'lar arasında gerçekten öne çıkaran şey, düşük güçlü çok çekirdekli işlemcilerden ve yerel veri depolamasından gelen güçlü bilgi işlem kapasitesidir. Bilgi işlem unsuru ve IoT verilerinin değeri, karmaşık otomasyon iş yüklerini birleştirmek amacıyla geleneksel HMI'ları esnek panel pc'lere yükseltmek için kontrol sistemi mühendislerini konsolide ediyor. IoT'nin değerini artırmaya devam eden şey, verilerin gerçek zamanlı olarak kaydedilmesi ve izlenmesidir. Endüstriyel Panel PC'ler, sonuçları yerel olarak cihazın kendisinde hesaplama ve depolama yeteneğine sahiptir ve bu da eyleme dönüştürülebilir iç görüler için bir araç oluşturur. Büyüyen bir IoT bağlantısı ve makineden makineye iletişim dünyasında Panel PC'ler, endüstriyel kontrol ve otomasyon için önemli bir rol oynamaya devam ediyor.


Gemstone panel pc'ler, endüstriyelliğin tüm koşullarını %100 sağlayan, dayanıklı ve uzun ömürlü çözümler sunuyor. İhtiyacınıza yönelik ürünü bulmak ve bize ulaşmak için tıklayın.

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page