top of page

Fansız Tasarım ile 'Serin Kalma Sanatı'

Endüstriyel Panel PC’ler tozlu ve zorlu ortamlarda çalışırken bir fan ile soğutulamazlar. Fan, tozlu ortamdaki tozları PC içerisine çektiği için zamanda fanlı PC’lerde zamanla bozulmalar yaşanabilir. Dahili ısı üreten bileşenleri soğutmak için soğutucuları kullanan dahiyane bir tasarım sayesinde bir PC'yi pasif olarak soğutmak da mümkündür.


Yukarıda görülen ve 'Heat Sink' adı verilen ünite sayesinde ısınacak olan parçanın(CPU) üzerine yerleştirilen bu sistem, ısıyı üzerindeki arttırılmış alan ile hızlıca dışarı atar. (Bu teknik ısıtma endüstrisinde de hatta evimizdeki kaloriferlerde de sıkça kullanılmaktadır.) Bu da bize fansız bir soğutma çözümü sunmuş olur.


Fanların sistemden çıkarılması, ekstra dayanıklılık ve daha fazla güvenilirlik sağlar. Ayrıca fanların ortadan kaldırılması, havalandırma deliklerine ihtiyaç duyulmadığı için sisteme sağlamlık katmaktadır. Kapalı bir sistem oluşturarak aşırı sıcaklıkların yaşanacağı ortamlarda daha iyi konuşlandırılabilen bir sistem elde edilmiş olur. Fansız tasarım, toz ve su sıçramalarına karşı korumaya bu şekilde katkı sağlar. Buna ek olarak fanların ortadan kaldırılması, şoklara ve titreşimlere karşı daha dayanıklı bir sistem üreterek makinenin arızalanma arasındaki ortalama süreyi (MTBF) artırır. Ayrıca, sistemde çalıştırılması gereken fan olmadığından fanların çıkarılması daha enerji verimli bir sistem oluşturur. Gemstone™ Endüstriyel Panel PC'lerin tamamında Heat Sink teknolojisi kullanılır. Bu da sizler için çok daha uzun ömürlü yatırımlar sağlar.


Daha fazlası için: https://computer.howstuffworks.com/heat-sink.htm




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page