top of page

Dokunmatik Ekranlar Nasıl Çalışıyor?

1990'ı hatırlayacak kadar büyükseniz, MC Hammer'ın imzası olan Grammy adayı “U Can't Touch This” şarkısını o yıl yayınladı. Hammer paraşüt pantolonu içinde rap yaparken harika görünebilirdi ama tahminde o kadar iyi değildi. 15 yıl içinde insanlar gerçekten ona dokunmaya başladı. . . ve 2007'den sonra Apple'ın çığır açan iPhone'u piyasaya sürmesiyle, çok daha fazla dokunmak üzereydiler, şimdiye kadar çoklu dokunmatik ekrana sahip ilk elde taşınır cihaz bu oldu. Bugün, yüksek kaliteli interaktif ekranlara duyulan iştah, 2018 yılına kadar satışların 31,9 milyar dolara ulaşması beklenen büyük bir endüstri yarattı. Görüntülü kullanıcı arabirimi artık her yerde ve o kadar sezgisel olsa da, bebekler bile sola ve sağa kaydırmayı biliyor gibi görünse de, bazen bu teknolojinin tanıtıldığında ne kadar devrimci ve yıkıcı olduğunu unutuyoruz.


Bazı dokunmatik ekranlar, teması algılamak için basınç sensörleri kullanır, bazıları görünür veya kızılötesi ışık kullanırken, diğerleri ses dalgalarını kullanır. Ekranların yerleştirildiği geniş ortam ve koşullar yelpazesi, tasarımcıların ve üreticilerin yaratıcı olmasını tetikledi. Dokunmatik teknolojisinin farklı türlerine, nasıl çalıştıklarına ve güvenilirlik, dayanıklılık, doğruluk, boyut, temas noktası sayısı ve tabii ki maliyet açısından avantajlarının neler olduğuna bir göz atalım.




 


Resistive (Rezistif) Dokunmatik Ekran


Dirençli(rezistif) dokunmatik ekranlar en yaygın ve uygun maliyetlidir. Bu basınca duyarlı teknolojiye en uygun uygulamalar, sıfır hata toleransına sahip endüstriyel, insan-makine arayüzleridir. Yüzey yalnızca doğrudan basınca tepki verdiğinden, kullanıcıların yanlış bir dokunuş kaydetme olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir. Ekran, nemin ve hatta enkazın olduğu yüksek trafikli veya engebeli ortamlarda iyi çalışır. Madencilik, petrol, üretim, inşaat ve laboratuvar uygulamaları için mükemmel olmasını sağlayan eldiven veya kalemle kullanabilirsiniz. İki tür dirençli dokunmatik ekrana dikkat edin: yumuşak ve sert yüzey. Yumuşak ekran, bir cam tabakası üzerine yapıştırılmış esnek bir plastik ITO (indiyum kalay oksit) film üst tabakasına sahiptir. Arada, X ve Y ekseni temas noktalarından oluşan bir ızgara oluşturan elektrot sensörlerinin çapraz çizgisi bulunur. Sert yüzeyli ekran benzer, ancak genellikle çevre çevresinde çerçevelenen iki cam bölme arasına sıkıştırılmış bir ızgara için. Maliyet açısından verimli bir teknolojidir ancak bazı dezavantajları da vardır. Birincisi, ızgara, periyodik yeniden kalibrasyon gerektiren, sürüklenen bir analog teknolojidir. İkincisi, ITO filmi zamanla aşınabilir ve çatlayabilir. Ve son olarak, görüntü kalitesinin düştüğü parlak ışık altında ekranın okunması zor olabilir.


 



Kapasitif(PCAP) Dokunmatik Ekran


Basınca dayanan dirençli dokunmatikten farklı olarak, yansıtılan kapasitif (PCAP) ekranlar, hareketli parçalar yerine değişen elektrik yüklerine dayanır. Kışın halı üzerinde çorap giydiyseniz ve metal bir nesneye dokunduysanız ve şok aldıysanız, elektrik kapasitansı yaşamış oldunuz. PCAP teknolojisi, temas ettiğinde enerjiyi aktaran bir elektrostatik alan oluşturan iki iletken katman içerir. En önemli faydalarından biri, aynı anda birden fazla temas noktasını işleme yeteneğidir. Bir başka harika şey de, film ve cam katmanlarını ortadan kaldırarak PCAP'nin mükemmele yakın optik netlik ve performans sunmasıdır. Bu kadar çok akıllı telefonun kullanmasının ana nedenlerinden biri. Dirençli dokunuştan daha pahalı olma eğilimindedir, ancak optik netliği, güç verimliliği ve estetiği onu tabletler ve telefonlar için tercih edilen teknoloji haline getirmiştir.


Görüntüleri doğru ve kontrast oranları yüksek olduğundan, tıbbi görüntüleme ve ekrandaki bir lekenin veya kusurun feci sonuçlara yol açabileceği diğer endüstrilerde de popülerdir. Katmanlar arasındaki havayı ve nemi ortadan kaldıran Bir dezavantajı, PCAP'nin elektromanyetik girişim (EMI) tarafından üretilen 'gürültüye' duyarlılığıdır. Ekranın yakındaki EMI gürültüsünü yok saymak için hassas bir şekilde kalibre edilmesi gerektiğinden, kullanıcıların PCAP'yi tırnak, eldivenli parmak veya ekran kalemi yerine parmakla çalıştırması gerekir.


 

Yüzey Akustik Dalga Dokunmatik Ekran (Surface Acoustic Wave - SAW)


Yüzey akustik dalgası (SAW) dokunmatik teknolojisi, ekranın yüzeyinde iletilen ultrasonik dalgaların emilimini kaydetmek için bir dönüştürücü kullanır. Üstün netlik ve çözünürlük, SAW'ı araştırma ve izleme için kullanılan cihazlarda olduğu gibi hassas görüntü kalitesi gerektiren iç mekan uygulamaları için ideal hale getirir. Teknoloji öncelikle 32 inç'e kadar daha küçük dokunmatik ekranlarla kullanılır. Diğer uygun kapı içi kullanımlar, ATM'leri ve bilgi kiosklarını içerir. Temel avantajlar arasında yüksek dayanıklılığa sahip cam, üstün optik netlik ve parmak, eldivenli parmak veya yumuşak uçlu kalem kullanarak daha geniş etkinleştirme özellikleri yer alır. Güvenlik açıkları arasında, yanlış dokunuşlara neden olan hareketli sıvılar veya yoğunlaşma, temizlenene kadar yanıt vermemeye neden olan katı lekeler ve daha az dayanıklı sürükle ve çekme özellikleri bulunur.



 


Optik Kızılötesi(Optical Infrared) Dokunmatik Ekran


IR, film veya cam kaplama katmanı olmadan çalışan tek dokunmatik ekrandır. Bunun yerine, ışığın bozulduğu her yerde dokunmayı kaydeden görünmez bir ışın ızgarası yansıtan kızılötesi ışık yayan diyotlara dayanır. Büyük netlik sunar, kalibre edilmesi kolaydır ve zamanla bozulacak esnek bir katman olmadığından uzun süre dayanır. Ana dezavantaj, düz panel ve IR sensörleri arasında gözle görülür bir boşluk bulunmasıdır. Bu nedenle, yüksek basınçlı toz, kalıntı veya sıvının LCD panel içindeki elektronik aksamlara zarar verebileceği endüstriyel ve yoğun trafikli uygulamalar için pek uygun görülmez. Optikli dokunmatikler; dirençli veya kapasitif dokunuştan daha nettir, üreticilerin çerçeveleyebileceği ve toza ve neme karşı sızdırmaz hale getirebileceği sağlam bir yüzey sağlar, ve çoklu dokunma ve çift dokunma girişlerini destekler. Ağırlıklı olarak 32 inçten daha büyük boyutlarda üretilen IR teknolojisi, kiosklar, dış mekan kurulumları, satış noktası sistemleri, fabrika otomasyonu ve endüstriyel ve farmasötik ortamlardan perakende, konaklamaya kadar bir çok sektörde kendine yer edinmiş bir teknolojidir.


Daha güzel bir gösterimle daha derin bilgiler edinmek isteyenler için 3d modellenmiş şu videoya göz atabilirsiniz. Esen kalın!




Sitede yayınlana tüm blog yazılarının hakları Gem Endüstriyel Bilişim Ltd. Şti. tarafından korunmaktadır. İzinsiz, kaynak site ve sayfa belirtilmeden yapılan tüm alıntıların dava konusu olarak kullanılma hakkı Gem Endüstriyel Bilişim Ltd. Şti. tarafından gizli tutulmaktadır. Ayrıca bu durum Google Web Spam ile otomatik olarak rapor edilip ilgili içeriği kullanan web sitesinin Google SEO sıralamasını belirlemede kullanılacaktır.




22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page